CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Gesimuleerde brand bij FireWare

Gesimuleerde brand bij FireWare

In 2013 betrok FireWare haar nieuwe pand aan de Stek in Wieringerwerf. Tijdens de verbouwing in 2012 is eerst nog een prachtige uitslaande brand in het pand geënsceneerd. Een mooie gelegenheid voor de brandweer van Hollands Kroon om kennis te maken met het nieuwe bedrijf in hun regio!

Een warm welkom

Op de dag van verhuizen, voegde FireWare daad bij woord en ensceneerde het een grootschalige brand in het nieuw te betrekken pand. Grootschalige branden verschillen aanzienlijk van kleinschalige brandoefeningen. Daarom is niet alleen oefenmateriaal nodig, maar ook kennis en ervaring om zo'n enorme uitdaging voor alle deelnemers op te tuigen. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord ging de uitdaging aan en kon zowel monodisciplinair als multidisciplinair oefenen.

Angstaanjagend realistisch

Wegens de renovatiewerkzaamheden, stonden beide verdiepingen van ons pand leeg. Zogeheten hybride technieken, een combinatie van echt vuur en gesimuleerd vuur, werden ingezet om elk risico op beschadiging van het pand uit te sluiten. Ons pand moest immers nog volledig in gebruik worden genomen door onze collega's! Een tactische opzet van het oefenmateriaal resulteerde uiteindelijk in een geslaagde oefening, zonder het toedoen van enige schade.

Binnen werden Phoenix Silkflames en vuurlichtspots gebruikt om een realistisch vlambeeld te creëren. Maar waar vuur is, is ook rook! Voor een aanzienlijke hoeveelheid rook werden daarom Stratus rookmachines opgesteld. De Vesta blustrainers op het dak zorgden ten slotte voor een indrukwekkend vlambeeld. Samen met een flinke lading rook waren de vlammen in de wijde omtrek te zien. De enscenering was zo angstaanjagend realistisch dat het alarmnummer zelfs herhaaldelijk werd gebeld.

Beeldvorming

Ook een realistische grootschalige brand ensceneren? Zorg dan voor de juiste materialen en expertise om het mogelijk te kunnen maken. Moet het écht groot zijn en is het scenario ingewikkeld? Dan kan het een goed idee zijn om de enscenering uit te besteden. Het FireWare-team heeft brede ervaring en een groot pakket aan oefenmiddelen om in vrijwel iedere situatie een realistische trainingsomgeving te creëren. FireWare beperkt zich uitsluitend tot de enscenering. De oefenleider verzorgt altijd de training, de uitvoering van de oefening en de evaluatie. FireWare helpt alleen bij een beetje beeldvorming.

Complete BHV-bussen ACM

ACM groeide in korte tijd uit van een klein bedrijf opgezet door 3 man, tot een flinke dochteronderneming van Connexxion Ambulancezorg. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken ontwikkelen ze zich steeds verder. Mobiliteit staat hierbij centraal.

In 2006 richtte Aart Bosmans samen met twee anderen ACM Opleidingen op. “Uit de praktijk van Connexxion Ambulancezorg bleek dat er behoefte was aan een betere invulling van trainingen. Ons werd gevraagd of wij dat niet konden.” Zo gezegd zo gedaan, de drie gingen EHBO-trainingen verzorgen naast hun baan bij de ambulancedienst. “Hieruit volgde weer de vraag vanuit BHV en brandweer voor trainingen. We kenden het werkveld natuurlijk goed en dan zie je dat dingen anders of beter kunnen.” ACM groeide rap en in 2009 werd het een dochteronderneming van Connexxion, dat niet alleen bekend is van taxi’s en openbaar vervoer, maar ook van de ambulancezorg.

“Mobiel, modulair en koppelbaar”

“Alles mobiel, modulair en koppelbaar”, zo luidt het motto van Bosmans. Dit bracht hem op het idee van busjes voor de BHV-opleidingen. “Elke instructeur heeft zijn eigen auto en is verantwoordelijk voor zijn eigen spullen. Alles is bovendien altijd compleet!” In de garage pronkt een prachtige bus vol met spullen voor de BHV-les. Alles zit in zijn eigen vakje in een stevig frame. “Van tevoren is met de instructeurs overlegd wat zij in de bus wilden hebben. Vervolgens hebben we aan FireWare gevraagd of dit mogelijk was en zijn zij met het eerste ontwerp gekomen.” Met aparte vakken voor de Brandpop, blustrainer, opzetstukken, oefenblussers en een vulsysteem is binnen een handomdraai een blusoefening uitgezet. Maar ook als er een scenario voor een ontruiming gemaakt moet worden ligt alles bij de hand: een rookmachine, een SoundBox, een Brad met Body for CPR en natuurlijk de grote en kleine silkflames.

Uniformiteit

De uniformiteit die de bussen geeft is belangrijk: “We worden groter en dat betekent meer docenten. Ik kan nu snel een nieuwe bus bestellen en alles is dan exact hetzelfde. We zijn gestart met 6 van deze BHV-bussen en bestellen ze regelmatig na.”

Vervolg

“FireWare kent het bedrijf en kan goed meedenken. Ze hebben een breed beeld en dat is makkelijk communiceren.” De samenwerking is goed bevallen en heeft aangezet tot nog meer ideeën. ACM Opleidingen heeft FireWare ingezet voor het ontwerp en bouw van semi-mobiele trainingsunits. “Een vast pand remt je flexibiliteit en met de units als oefenlocatie kunnen we goed op de klantbehoefte inspelen. De basis is dat je goed naar de klant luistert, dat is belangrijk."

Bosbrand in Barneveld

FireWare heeft in Barneveld over een bosstrook van ruim 200 meter meer dan 15 rookmachines verdeeld. Om 19.00 uur precies start het scenario en de eerste tekenen van de brand zijn dan ook al te zien. Langzaam perst de rook zich door de poriën van de coniferenhaag heen die de camping van de bosrand scheidt. Wanneer de rook zich verder uitbreidt en de brandgeur zich verspreidt, wordt er alarm geslagen door één van de campinggasten.

Nog voor half 8 worden de eerste campinggasten van het terrein afgeleid. Hoestende mensen met hoofdwonden en open handen komen uit hun caravans lopen en worden naar de verzamelplaats gebracht. Alle tenten en caravans worden één voor één grondig gecontroleerd. Als alle gasten uiteindelijk mee zijn worden de ontruimde stukken afgezet met afzetlint.

Multidisciplinaire samenwerking

Eén van de belangrijkste leerdoelen van deze oefening die FireWare uitzette, was de multidisciplinaire samenwerking. Het militair konvooi is gearriveerd en telt de gasten nauwkeurig, voordat ze in de wagen begeleid worden die ze naar de kazerne van Barneveld zal brengen, de opvangplaats. Ook moeten de militairen het overzicht bewaken. Binnen twee uur is de camping volledig ontruimd.

De oefening is bedacht door Sven Subnel, voor zijn afstudeerstage voor de studie Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht. 'Het is zo leuk dat FireWare meewerkte. Mensen moeten natuurlijk wel iets te zien hebben!' Subnel wist meteen al dat hij de brand echt wilde laten lijken en via positieve berichten van de brandweer kwam hij terecht bij FireWare. 'Het draagt gewoon bij aan een oefening als er daadwerkelijk iets te zien is. Zo zien gasten ook hoe het in het echt zou zijn. Bovendien is het natuurlijk ook leuk voor de pers!"

Grote Duinbrand Oefening Haarlem; Duinkonijn

Een natuurbrand realistisch ensceneren is een mooie uitdaging. Op 10 en 12 oktober 2006 namen we deze uitdaging aan voor de oefening “Duinkonijn” in de Haarlemse waterleidingduinen. Natuurbranden zijn lastig te simuleren omdat je te maken hebt met externe factoren waar je geen controle over hebt. Ook zijn er praktische zaken, zoals de stroomvoorziening, die een dergelijke simulatie lastiger maken. Toch is het weer gelukt, en daar zijn we trots op!

Natuurbrand ensceneren

Het mooiste moment om een duinbrand of bosbrand te simuleren is in de schemering of in het donker. Met veel rook en goede vuurgloedspots is het dan goed mogelijk om een realistisch beeld te creëren. Erg nuttig hierbij was de outdoor rookvloeistof. Een vloeistof speciaal ontwikkeld voor het simuleren van natuurbranden . Eén van de grootste uitdagingen bij een dergelijke enscenering is de stroomvoorziening. Gelukkig heeft FireWare hier een aantal handige producten voor in de verhuur.

Deze simulatie besloeg een oppervlakte van ongeveer 1,5 hectare. Een behoorlijke oppervlakte voor een simulatie. Vanuit de wijde omgeving dachten mensen dat er echt iets aan de hand was…. We kijken dan ook terug op een super geslaagd project samen met Brandweer Haarlem!

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent