CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

De Meldkamergame van Intertraining: kruip in de huid van een centralist!

De Meldkamergame van Intertraining: kruip in de huid van een centralist!

Na het succes van de eerste BHV escape room in Nederland, hebben FireWare en Intertraining de handen opnieuw ineen geslagen voor een nieuwe samenwerking. Alle ervaringen die de afgelopen jaren zijn opgedaan op het gebied van gamification in het veiligheidsonderwijs zijn zorgvuldig geëvalueerd. De goede elementen zijn behouden en de verbeterpunten zijn naar een hoger plan gebracht. Zo is een totaal nieuw concept tot stand gekomen: “De Meldkamer”. In deze escape room kruipen cursisten in de huid van een centralist!

Bij een escape room zul je al gauw denken aan mysterieus ingerichte ruimtes en geheime deuren. De Meldkamer hoort niet in dit rijtje thuis. De gehele beleving is vormgegeven als een echte meldkamer. Dat maakt het heus niet minder spannend, het zorgt er juist voor dat cursisten een realistisch scenario ervaren! Als centralist praat je de melders door de incidenten heen. De cursist werkt onder verzwaarde omstandigheden, zoals tijdsdruk.  Na je dienst mag je de desk verlaten: Heb je alle melders kunnen helpen het incident goed af te ronden?

Voor Intertraining was het van groot belang om tijdens de corona-periode niet stil te zitten. Hoe is deze COVID-situatie om te zetten in een kans? De extra beschikbare tijd is ingezet voor innovatie. Dit met een fantastisch resultaat. Nu kunnen de eerste kleine pilot-groepen corona-proof gebruik maken van de Meldkamergame. Als straks de maatregelen niet meer van kracht zijn, wordt de nieuwe “Meldkamer” bij alle BHV-herhalingstrainingen standaard ingebracht.

BHV escape room

Deelnemers worden in drie groepen verdeeld en bemannen ieder hun eigen meldkamer. Deze ruimtes zijn identiek aan elkaar. De meldkamers zijn voorzien van demonteerbare spatschermen, zodat de cursus altijd veilig verzorgd kan worden. Bij het betreden van de ruimte start het spel en komt de eerste melding door. Aan de cursist de taak om de melding goed af te handelen en de slachtoffers en hulpverleners aan de andere kant van de lijn bij te staan. Wat is de beste oplossing voor het incident? In totaal komen er vier soorten meldingen binnen: brandmeldingen, ontruimingsmeldingen, communicatie meldingen en brand/ontruiming meldingen.

Volledig interactief

De nieuwe escape room bij Intertraining is dynamisch en volledig interactief. Cursisten geven op de meest diverse manieren antwoord. Zo kunnen voorwerpen en antwoordkaartjes uit de ruimte worden gescand en zijn er twee telefoonlijnknoppen om A/B-vragen mee te beantwoorden. Het is zelfs mogelijk om foto-antwoorden door te geven met behulp van de webcam. Na het geven van een antwoord zorgen lichteffecten en de videomuren dat de cursist volledig wordt opgezogen in de interactieve beleving. De sfeer wordt ondersteund door geluidseffecten.

De gehele installatie is ontworpen met als doel de cursisten betere BHV’ers te maken. Het gaat dan ook zeker niet alleen om het toetsen van de cursist. Bij een foutief of niet volledig correct antwoord wordt er ook, volledig geautomatiseerd, passend instructie gegeven.

De Meldkamer kan volledig worden aangestuurd op een tablet. Op deze tablet wordt ook het live camerabeeld van de ruimtes gestreamd. Daardoor kan de instructeur het handelen van de cursist op afstand beoordelen.

Aangenaam trainen

Er is veel aandacht besteed aan het binnenklimaat van de Meldkamers. Een geavanceerde luchtbehandeling zorgt ervoor dat de ruimtes niet “duf” worden of een onaangename temperatuur hebben. Het binnenklimaat van een oefenruimte is extreem belangrijk voor de beleving en het leervermogen van de cursist.

Toekomstbestendig

Eén van de grote uitdagingen van een escape room of het toepassen van een spel binnen BHV-onderwijs is toekomstbestendigheid: Na één jaar hebben de cursisten het spel gezien. Het daarop volgende jaar is het weer tijd voor een nieuwe uitdaging! De Meldkamergame is in staat meerdere spellen in meerde talen in verschillende moeilijkheidsgraden te faciliteren. Op deze manier kan er jaar in, jaar uit een mooi, leerzaam spel neergezet worden!

Bekijk de video

Didactische Escape room bij Intertraining

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: Escape rooms zijn in. In een escape room word je letterlijk opgesloten. In de ruimte zijn tal van aanwijzingen te vinden om een code te kraken. Met deze code is het mogelijk om te ontsnappen.... Maar naast spannend, kan een escape room ook extreem leerzaam zijn! Wat nu als je een escape room kunt gebruiken tijdens een BHV training?

FireWare realiseerde samen met Intertraining de eerste BHV escape room! In 4 volledig interactieve ruimtes worden de cursisten blootgesteld aan raadsels over brand, levensreddend handelen, communicatie en ontruiming. Beleving staat hierbij centraal. Eén ding kunnen we je beloven: Saai en makkelijk is het zeker niet! In de ruimtes kunnen de cursisten op zoek gaan naar de juiste antwoorden en zo de code kraken om te ontsnappen. Met deze escape room wordt er door Intertraining een totaal nieuwe dimensie gegeven aan het BHV-onderwijs in Nederland.

Uniek ontwerpproces

Uniek aan het ontwerpproces is dat de bestaande klanten van Intertraining al een idee kregen over de escape room door middel van conceptfilmpjes. De feedback hiervan is gebruikt om het ontwerp gedurende het realisatieproces verder aan te passen aan de doelgroep. Een werkwijze die voor alle partijen goed bevallen is!

Speciaal voor deze toepassing ontwikkelde FireWare een escape room controller. Dit hart van de installatie zorgt voor de volledige aansturing en monitoring van de 4 gekoppelde ruimtes. De instructeur kan de gehele installatie met een Ipad bedienen. Elke ruimte is voorzien van camera's waarop de handelingen van de cursisten te volgen zijn. Duurt het te lang? Dan kan de instructeur tips geven die op monitoren in de ruimtes te zien zijn.

Beleving

De beleving wordt gecreëerd door tal van special effects, licht- en geluidseffecten en projecties. De installatie heeft twee standen: een cursus stand, waarbij de nadruk wordt gelegd op de didactische aspecten en een escape room stand waarbij de installatie werkt als een meer traditionele escape room. Bijvoorbeeld voor teambuildingstoepassingen.

De ruimtes

In de brandruimte worden de onderwerpen behandeld die betrekking hebben op dit deel van de BHV cursus. De werking van rookmelders, brandklassen, CO en blusmiddelen komen aan de orde. Door middel van touchscreens, knopjes en speakers is uiteindelijk de code te kraken om in de volgende ruimte te kunnen komen.

Deze volgende ruimte behandelt de aspecten van het levensreddend handelen. Met projecties op poppen worden diverse verwondingen gesimuleerd. De cursist wordt uitgedaagd de juiste antwoorden te geven. Dit allemaal binnen de gestelde tijd…

In de communicatieruimte wordt de cursist geconfronteerd met veel informatie. Hier moeten de juiste gegevens uit gehaald worden om de communicatie vraagstukken voor een BHV-er goed te kunnen beantwoorden.

De laatste ruimte gaat over ontruiming. Als een Godzilla kijkt de cursist in een brandend gebouw. Door de puzzels goed op te lossen kan het gebouw ontruimd worden. Hierna kan de cursist daadwerkelijk ontsnappen uit de escape room!

Didactische escape room iets voor jou?

Wil je ook een didactische escape room? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Bekijk de video

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent