CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Spectaculaire uitbreiding proceduretrainers bij Fire-Control

Spectaculaire uitbreiding proceduretrainers bij Fire-Control

In 2009 nam Fire-Control één van de eerste geavanceerde proceduretrainers voor BHV in gebruik. Nu, na 7 jaar is het tijd voor de volgende stap: een spectaculaire uitbreiding! Fireware maakte een ontwerp dat volledig aansluit bij de huidige inzichten en marktontwikkelingen. Zo wordt er een extra verdieping toegevoegd en komen er gezamenlijk meer dan 80 verschillende scenario’s beschikbaar. Uiteraard kunnen meerdere instructeurs gelijktijdig met hun groep in de installatie werken. De bediening vindt plaats door middel van iPads. Een ander scenario starten is één druk op de knop. Zo maakt elke cursist iets anders mee! 

Goed voor milieu en de trainingsbeleving

In de installatie zijn meer dan 30 rookmachines verwerkt. Door het toepassen van een intelligente sturing en de nieuwe energiezuinige FireWare Nimbo rookmachines wordt een enorme energiebesparing gerealiseerd. Goed voor het milieu en voor de trainingsbeleving! Een andere innovatie zijn de uitgebreide simulatie mogelijkheden met de brandmeld-installatie. Deze wordt gesimuleerd op een tweetal grote touchscreens. Hierdoor is een breed scala aan scenario’s met meerdere bouwlagen mogelijk. Met de meer dan 30 speakers die individueel aangestuurd worden is ook de geluidsbeleving levensecht.

Horizontaal ontruimen, verticaal ontruimen, liftinsluitingen: het is allemaal mogelijk in de nieuwe proceduretrainer van Fire-Control.

Zintuigen prikkelen

Voor het onderdeel levensreddend handelen worden zelfs twee unieke interactieve ruimtes ingericht. In deze ruimtes worden de scenario’s door middel van projecties, geluidseffecten en speciale magneetwanden ondersteund. Dit zorgt voor een unieke trainingsbeleving, waarbij de zintuigen zo realistisch mogelijk geprikkeld worden. Door middel van camera’s worden de handelingen van de cursisten gevolgd, waardoor een perfecte evaluatie mogelijk is. Met al deze aanpassingen behoort deze nieuwe installatie tot de modernste van Europa!

We zijn vereerd dat Fire-Control wederom voor FireWare heeft gekozen als partner voor de realisatie van deze oefeninstallatie! We gaan er vanuit dat het net zo’n leuk en vooral succesvol project wordt als enkele jaren geleden.

Bekijk de video

BHV-scenario’s bij Fire Control

Dennis Westgeest van Fire Control wilde graag een labyrint bouwen met realistische brandsimulatie. Op zoek naar een partner om dit te realiseren kwam Westgeest bij FireWare uit. De ideeën die hij had, konden perfect gerealiseerd worden met de middelen van FireWare.

Sinds januari 2009 heeft Fire Control een zeer geavanceerde BHV-simulator op basis van gesimuleerd vuur. Westgeest loopt met gepaste trots door de zestien verschillende  ruimtes en vertelt tevreden te zijn met FireWare: “Samen met zo’n sparringpartner komt je tot iets unieks!” De partijen brainstormden over een scala aan inrichtingen. FireWare ontwierp vervolgens de indeling en daarna werd alles ingericht.

BHV-procedures beoefenen

Door de diversiteit van de ruimtes kunnen allerlei BHV-procedures worden geoefend. Er is een keuken waar een brand woedt tussen wasmachine en keukenblok, een slaapkamer met een brandend bed, een ziekenhuiszaal met patiënten die in paniek zijn en vanuit een lift klinkt hulpgeroep. Ook een afvalopslag, een kantoor en een werkplaats ontbreken niet. Met deze proceduretrainer kan het bedrijf maatwerk leveren.

Uitgekeken raken de BHV-ers nooit, ook niet na meerdere herhalingscursussen. Westgeest: “Nu hebben we een tiental scenario’s, deze kunnen we op elk gewenst moment wijzigen. Daardoor komt er weer een totaal andere uitdaging. Dit gebeurt sowieso elk jaar tijdens de zomerstop.”

Centrale aansturing

De scenario’s worden aangestuurd vanaf één plek. FireWare installeerde een eenvoudig te bedienen touchscreen waarmee de opleider coördineert wanneer welke ramp in scène wordt gezet. Het is ook mogelijk om in de scenarioruimtes op een lichtschakelaar te drukken: één druk op de knop zet het scenario in die ruimte aan of uit. Hierdoor kunnen groepen gelijktijdig trainen.

Fire Control liet overal camera’s installeren. Cursisten kunnen daardoor zonder docent de ruimtes in. Ze zijn verstaanbaar door een microfoon en hun handelingen zijn te volgen vanuit de ‘televisie’-ruimte. De docent krijgt zo een compleet beeld en de overige cursisten kunnen bekijken hoe hun medecursisten het doen. Westgeest: “Zo leren ze niet alleen van hun eigen oefening maar ook van elkaar.”

Interactieve Eerste Hulp oefenomgeving voor Firecontrol

Cursisten krijgen nu wel een heel unieke beleving bij FireControl. In één van de twee scenariocabines zijn ze getuige van een ongeval…. Vervolgens worden ze uitgedaagd om adequaat te reageren.

Unieke ervaring

In de scenario-cabines wordt door middel van projectie, animatie, decor, magnetische wanden en geluids- en lichteffecten een realistische trainingsomgeving gecreëerd. De instructeur kan door middel van een iPad het scenario selecteren en eventueel ook beïnvloeden. Zo heeft elke cursist zijn eigen uitdaging! Met een druk op de knop wordt het slachtoffer bijvoorbeeld aangereden of komt hij met zijn vingers in een cirkelzaag terecht. Na het melden een ambulance laten komen? Ook dit is met de iPad een peulenschil. De licht- en geluidseffecten worden automatisch afgestemd op het scenario. Hier heeft de instructeur geen omkijken naar.

Spanningsboog

Elke cursist doorloopt een complete spanningsboog: van ongeval, naar handelen tot de overdracht aan de ambulance, alle fases tijdens een incident komen aan de orde. Door het grote aantal verschillende scenario’s, krijgt elke cursist zijn eigen trainingsbeleving. Naar keuze kan er gewerkt worden met een LOTUS slachtoffer of een reanimatiepop. Het personage in de animaties is overigens herkenbaar als de gebruikte reanimatiepop.

Meekijken

Vanuit de wachtruimte kunnen de overige cursisten door middel van een geavanceerd videosysteem meekijken met de handelingen in de scenariocabines. Uiteraard worden de beelden opgenomen voor een pakkende evaluatie. Door middel van een groot touchscreen en de FireSales Safety Library kunnen snel lessen opgeroepen worden, zodat de instructeur op maat toelichting kan geven.

Toekomstbestendig

De trainingsomgevingen kunnen makkelijk veranderd worden. Dit door de unieke combinatie van magneetwanden en projectie. Zo kan elk seizoen een andere omgeving gecreëerd worden. Dit kunnen binnen omgevingen zijn, maar ook scenario’s in de buitenlucht. Op dit moment is één cabine voorzien van een stedelijke omgeving en de ander cabine kan met de iPad omgeschakeld worden van kantooromgeving naar werkplaats.

Wilt u ook een unieke ervaring voor uw cursisten? FireWare helpt u graag met het creëren van uw unieke realistische trainingsomgeving. Neem eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Bekijk de video

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent