CREATING REALISTIC TRAINING ENVIRONMENTS

Actieve Basistraining Ensceneren I op eigen kantoor!

29 mei 2019

Onder leiding van Sef Hendrickx organiseerde FireWare gisteren een actieve Basistraining Ensceneren I op haar eigen opleidingslocatie in Wieringerwerf. Negen deelnemers schoven aan om de kneepjes van het ensceneren in de vingers te krijgen. Vanwege het mooie weer kon er ook veel buiten geoefend worden!

Brede training met specifieke diepgang

Om half 10 de aftrap met een kennismaking van de deelnemers. Het gezelschap bestaat uit deelnemers uit diverse werkvelden. Daarom kiezen we voor een brede training met specifieke diepgang. Hoofddoel van de training is om aan het eind van de dag overal een realistische oefening te kunnen ensceneren met een beperkt aantal oefenmaterialen.

Theorie

Het vervolg van de ochtend staat in het teken van de uitleg van theoretische basisprincipes. Dit onderdeel van realistisch ensceneren wordt te vaak onderschat. Na veel nieuwe inzichten komen de ensceneringsmaterialen op tafel om de basisprincipes van beeld en geluid te voorzien. Door elk zintuig zo volledig mogelijk te adresseren, leg je de fundering voor een realistische oefening.

Praktijkvoorbeelden

Aan het eind van de ochtend volgen voorbeelden om met alledaagse gebruiksvoorwerpen een realistische oefening uit te zetten. We gaan naar buiten voor de enscenering van een OGS-oefening. De basis is een vat van 25 liter en droogijs. De rest van de materialen komt uit de supermarkt en de bouwmarkt. In een handomdraai leren deelnemers om een chemische reactie te ensceneren. De bruine, dampende bellen spreken tot de verbeelding.

Zelf ensceneren

In de middag is het tijd om de brug te slaan tussen theorie en praktijk. Sef daagt de deelnemers uit om een vlamsimulatie in zo’n kort mogelijk tijdsbestek op te zetten. Hiervoor mogen de cursisten gebruik maken van een rookmachine, Firespot en een kliko. Door daarnaast slim gebruik te maken van spullen uit de omgeving, kom je echt een heel eind!

Specifieke wensen

Aan het einde van de middag vertrekken we naar de stookruimte ter demonstratie van verticale rookopbouw in combinatie met een Vesta blustrainer. Achter glas is goed te zien hoe een rooklaag zich ontwikkelt. Op het buitenterrein bouwen we vervolgens de laatste enscenering op. Met behulp van pallets, een Vesta, Stratus rookmachine en een rookslang, wordt de illusie van een buitenbrand gewekt.

Nieuwe inzichten

Zonder uitzondering vonden de deelnemers het een boeiende en leuke dag, waar zij veel energie van kregen. Met een boel inspiratie in de tas vertrok iedereen weer huiswaarts.

Ook benieuwd naar een ensceneringstraining bij jou of in ons eigen opleidingscentrum? Neem eens een kijkje op deze pagina!

Bekijk de video

ONZE KERNWAARDEN

Inspirerend

Creatief

Betrouwbaar

Duurzaam

Authentiek

Excellent